УПРОВАДЖЕННЯ ІНКЛЮЗИВНИХ ЦІННОСТЕЙ В ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Мар’яна Гринців

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.45.196300

Ключові слова:

інклюзивна освіта, інклюзивне навчання, особи з особливими освітніми потребами, «особливі студенти»

Анотація

Анотація. У статті висвітлюється основні підходи для актуалізації упровадження інклюзивних цінностей в освітнє середовище закладу вищої освіти.

Аналізуються сучасні дослідження, які засвідчують неухильне зростання наукового інтересу до створення інклюзивного освітнього середовища в закладах вищої освіти.

Описуються умови для успішної соціальної інтеграції та інклюзії осіб з особливими потребами.

З’ясовано, що ефективність навчання дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзії значною мірою залежить від якості підготовки майбутнього фахівця інклюзивної освіти.

Вказується, що саме новітні принципи європейських програм і освітніх практик навчання і соціалізації молоді з особливими освітніми потребами сприяють успішній адаптації та соціальній інтеграції студентів з інвалідністю.

Розглядається сутність створення навчально-наукових Центрів розвитку інклюзивного навчання у закладі вищої освіти з метою вирішення проблеми професійної підготовки фахівців інклюзивної освіти, звертається увага на завдання та реалізацію напрямів діяльності, передбачених проектом.

Характеризується сучасний практичний стан освіти, який виявив, що в закладах вищої освіти професійна підготовка фахівців в основному зосереджена на спеціалізаціях «асистент вихователя» та «асистент вчителя», тому необхідною є підготовка у вищій школі спеціалістів, які володіли б універсальними знаннями і навичками супроводу дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному середовищі.

Розкриті ключові аспекти проблеми, що посилюються наявністю суперечностей між вимогами, що висуваються сьогоденням до соціально успішної молодої людини, та відсутністю можливостей для осіб з особливими освітніми потребами.

Проаналізовано ставлення викладачів вишу до навчання студентів з особливими освітніми потребами завдяки проведеному анкетуванню.

Встановлено, що переважна більшість викладачів позитивно ставляться до навчання «особливих» студентів у ЗВО, які враховують особистий потенціал людини, освітню та соціальну інфраструктуру і розв’язують завдання, спрямовані на соціалізацію особи з інвалідністю, що і сприяє  успішній адаптації цієї категорії в освітньому середовищі.

Біографія автора

Мар’яна Гринців

кандидат психологічних наук, викладач кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 24, вул. Івана Франка, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (linaandtima123@gmail.com)

Посилання

Kolupaieva, A.A. (2009). Inkliuzyvna osvita: realii ta perspektyvy [Inclusive education: realities and perspectives]. Kyiv: «Sammit-Knyha» [in Ukrainian].

Martynchuk, O.V. (n.d.). Doslidzhennia motyvatsiinykh oriientatsii maibutnikh spetsialnykh pedahohiv yak determinant uspishnoi diialnosti v inkliuzyvnomu seredovyshchi [Research on the motivational orientations of future special educators as a determinant of successful activity in an inclusive environment]. Retrieved April 1, 2019, from http://aqce.com.ua/vypusk-7-t-1-t-2/savinova-nv-problemi-pidgotovki-majbutnih-korekcijnihpedagogiv-do-roboti-v-umovah-inkljuzivnogo-navchalnogo-zakladu.html [in Ukrainian].

Myronova, S.P. (2010). Osoblyvosti inkliuzyvnoi doshkilnoi osvity [Features of inclusive preschool education]. Vykhovatel-metodyst doshkilnoho zakladu – Educator-Methodist Preschool, 11, 8–15 [in Ukrainian].

Savinova, N.V. (n.d.). Problemy pidhotovky maibutnikh korektsiinykh pedahohiv do roboty v umovakh inkliuzyvnoho navchalnoho zakladu [Problems of preparing future correctional educators to work in an inclusive educational establishment]. Retrieved April 1, 2019, from http://aqce.com.ua/vypusk-7-t-1-t-2/savinova-nv-problemi-pidgotovki-majbutnih-korekcijnih-pedagogiv-do-roboti-v-umovahinkljuzivnogo-navchalnogo-zakladu.html [in Ukrainian].

Shevtsov, A.H., & Yezhova, T.Ye. (2014). Studenty z porushenniamy oporno-rukhovoho aparatu v intehrovanomu navchalnomu zakladi [Students with disorders of the musculoskeletal system in an integrated educational institution]. Kyiv: Vydavnychyi Dim «Slovo» [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-26

Номер

Розділ

Статті