ОСОБЛИВОСТІ САНОГЕННОГО МИСЛЕННЯ СТУДЕНТІВ

Автор(и)

  • Віра Дуб

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.45.196291

Ключові слова:

студенти, студенти-переселенці, саногенне мислення, патогенне мислення, саногенна рефлексія

Анотація

Анотація. Розвиток сучасної студентської молоді відбувається у доволі складних умовах. Соціальні, економічні, політичні, побутові, міграційні, навчальні негаразди, які трапляються у студентів, можуть призводити до погіршення психологічного та фізичного здоров’я, а тому вимагають від них мобілізації зовнішніх та внутрішніх ресурсів для їх подолання. Одним із внутрішніх ресурсів подолання негараздів вважаємо тип мислення – саногенне чи патогенне.

Саногенне мислення – це мислення, яке зменшує внутріособистісний конфлікт і психічну напруженість. Воно допомагає позбутися негативних наслідків емоційного стресу, сприяє саморегуляції й усвідомленню людиною різних емоцій, бажань, потреб, і у такий спосіб запобігає захворюваності.

Протилежним до саногенного є патогенне мислення, яке може призвести до хвороби чи патології особистості. При такому мисленні посилюється психічна напруженість через негативні переживання, поглиблюється складна ситуація у відносинах між людьми, що спричиняє емоційний стрес чи хворобу.

Саногенне мислення дає студентам суттєві здобутки: віру в себе, у власні сили; сприяє досягненню успіху в будь-якій справі; допомагає успішно долати перешкоди, невдачі, кризи; формує можливість більш ефективної адаптації до змін в житті; оптимізм, самовладання, доброзичливі відносини з оточенням; здоровий спосіб життя, зміцнення здоров’я; нову життєву позицію, девізами якої є тези: «Я можу», «Від мене залежить багато чого», «Я вірю в себе, в життя, в успіх». Усе це необхідне студентам для успішного особистісного та професійного розвитку.

Засобом оволодіння методом саногенного мислення є саногенна рефлексія з функцією усвідомлення механізмів психологічного захисту та контролю емоцій і психологічних станів особистості.

Проведене нами дослідження показало, що у студентів переважає саногенне мислення. Проте є частина студентів, у яких спостерігаються ознаки лише патогенного мислення, і частина студентів, у яких присутнє і саногенне і патогенне. Також результати емпіричного дослідження вказують на те, що інтенсивність суб’єктивного відчуття фізичного неблагополуччя залежить від саногенного мислення і оптимізму.

Отримані результати актуалізують проблему дослідження особливостей саногенного мислення студентів та вказують на необхідність розвитку у досліджуваних навичок саногенної рефлексії. Особистісний зріст студента у ході набуття навичок саногенного мислення буде спрямований на те, щоб стати більш благополучним, ніж раніше, бути емоційно стійким, передбачає придбання способів поведінкового та інтелектуального захисту як від зовнішніх, так і внутрішніх небезпек. Уважаємо, що розвиток навичок саногенної рефлексії у студентів має бути одним із напрямів їх психолого-педагогічного супроводу у закладі вищої освіти.

Біографія автора

Віра Дуб

кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 24, вул. Івана Франка, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (viruneja@ukr.net)

Посилання

Hilman, A.Yu. (2017). Psykholohichni umovy formuvannia sanohennoho myslennia studentskoi molodi [Psychological conditions of formation of sanogenic thinking of student youth]. (Candidate’s thesis). Natsionalnyi universytet «Ostrozka akademiia», Ostroh [in Ukrainian].

Kananchuk, L.A. (2010). Sanogennaia refleksiia kak faktor adaptatcii studentov v polietnicheskoi srede VUZa [Sanogenic reflection as a factor in the adaptation of students in a multi-ethnic environment of a university]. (Candidate’s thesis). Moskva [in Russian].

Orlov, Iu.M. (2006). Ozdoravlivaiushchee (sanogennoe) myshlenie [Healing (sanogenic) thinking]. Moskva: Slaiding [in Russian].

Stepanov, O.M. (Comp.). (2006). Psykholohichna entsyklopediia [Psychological Encyclopedia]. Kyiv: «Akademvydav» [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-26

Номер

Розділ

Статті