ПРОФЕСІЙНО ЗНАЧУЩІ ЯКОСТІ ПСИХОЛОГА В КОНТЕКСТІ ПРОБЛЕМИ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ

Автор(и)

  • Наталія Подоляк

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.45.196296

Ключові слова:

емоційне вигорання, емпатія, товариськість, професійно важливі якості, комунікативна компетентність

Анотація

Анотація. У статті подані результати емпіричного дослідження співвідношення показників емоційного вигорання та показників емпатії та товариськості як професійно-значущих якостей особистості психолога.

У результаті теоретичного вивчення проблеми з’ясовано, що представники соціономічних професій, до яких належить і професія психолога, зазнають значного психоемоційного напруження. Така професійна діяльність потенційно містить небезпеку психотравмувальних ситуацій та ймовірність виникнення професійного стресу. З огляду на специфіку професії, психологи використовують власну особистість та її ресурси у професійній діяльності. Тому є доволі жорсткі вимоги до особистісно-професійних якостей фахівців цього профілю. Виявлено, що розвиток професійно-значущих якостей особистості психолога упродовж професійного навчання, може забезпечити ефективність його майбутньої професійної діяльності та створити певний ресурс самокерівництва і саморегуляції.

Емпірична частина дослідження полягала у вивченні співвідношення між показниками емоційного вигорання, емпатії та товариськості як професійно значущими якостями особистості психолога, оскільки саме їх дослідники виокремлюють як важливі для психолога-професіонала.

У результаті емпіричного дослідження за допомогою валідних та надійних діагностичних методик виявлено, що існують індивідуальні відмінності в емпатії та товариськості в осіб з різним рівнем емоційного вигорання. Емпірично встановлено, що для групи осіб з високим рівнем емоційного вигорання характерний низький рівень емпатії та товариськості. Особи з низьким рівнем емоційного вигорання характеризуються високим значенням загальної емпатії та товариськості. Доведено, що розвиток таких професійно важливих якостей, як емпатія та товариськість, мають певний вплив на рівень емоційного вигорання психолога.

Біографія автора

Наталія Подоляк

кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 24, вул. Івана Франка, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (podolnatalya@gmail.com)

Посилання

Boiko, V.V. (1999). Sindrom «emotcionalnogo vygoraniia» v professionalnom obshchenii [«Burnout» syndrome in professional communication]. Saint Petersburg: Piter [in Russian].

Dolynska, L.V. (2000). Zabezpechennia suchasnykh potreb osvity shliakhom pidhotovky vchytelia-psykholoha [The provision of modern educational needs through training teacher psychologist]. Ukrainska elita ta yii rol u derzhavotvorenni: naukovi zapysky – Ukrainian elite and the role of the government: Science notes, 1, 25–29. Kyiv [in Ukrainian].

Maslach, K. (n.d.). Professionalnoe vygoranie: kak liudi spravliaiutsіa [Professional Burnout: How People Cope]. Retrieved from http://www.5ballov.ru/referats/preview/72429/6 [in Russian].

Sannikova, O.P., & Orishchenko, O.A. (2001). Diagnostika soderzhatelnykh pokazatelei empatii: aprobatciia originalnogo testa [Diagnosis of substantive indicators of empathy: testing the original test. Science and Education]. Nauka і osvіta – Science and education, 6, 54–57 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-02-26

Номер

Розділ

Статті