АНАЛІЗ ГОТОВНОСТІ ПЕДАГОГІВ ДО РОБОТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Марія Глинська

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.47.229342

Ключові слова:

діти з інвалідністю; інклюзія; інклюзивна освіта; обмежені можливості здоров᾿я (ОМЗ)

Анотація

Анотація. У статті аналізується готовність педагогів до роботи в умовах інклюзивної освіти. Наголошується на тому, що в контексті освітніх реформ гостро постало питання про доцільність запровадження інклюзивного навчання. Це передбачає отримання освіти дітьми з обмеженими можливостями здоров᾿я (ОМЗ) в школах і дитячих садах загального типу – спільно з однолітками, які розвиваються нормально.

Відповідно до змісту сучасної вітчизняної моделі освіти, передбачається, що кількість осіб з ОМЗ, які отримують освітні послуги в масових закладах, збільшуватиметься. Водночас, відповідно до національної стратегії дій в інтересах дітей, планується зниження кількості числа дітей з інвалідністю та дітей з ОМЗ, що залишилися з об᾿єктивних причин поза системою освіти. Відповідно це ставить нові вимоги до педагогів, вимагає розширення їх функціональних обов᾿язків, зміни професійно значущих і особистісних характеристик. Сучасне суспільство ставить до педагогів нові вимоги – готовність і здатність вчити всіх без винятку дітей, незалежно від їх нахилів, здібностей, обмежених можливостей. При цьому широке залучення нової категорії дітей до дитячих садків і загальноосвітніх шкіл спричинило зміни умов праці педагога. Значно розширився спектр педагогічних інтересів вчителів, виник соціальний запит на оновлення змістової сторони професійної підготовки, що включає питання інклюзивної освіти.

У результаті проведеного емпіричного дослідження встановлено переважно середній, а також низький рівень готовності до роботи в умовах інклюзивної освіти. Респонденти демонструють інтерес до проблем навчання і виховання дітей з ОМЗ спільно з їх здоровими однолітками, але готовність працювати у таких умовах проявляють незначна кількість педагогів. Причина цього – відсутність спеціальних знань про особливості розвитку учнів з ОМЗ, їхні особливі освітні потреби і темпи просування в освітньому процесі.

Біографія автора

Марія Глинська

аспірант кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, вул. Івана Франка, 24, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (mariya_glunska@ukr.net)

Посилання

Pro osvitu: Zakon Ukrainy [On Education: the Law of Ukraine]. (2017). zakon.rada.gov.ua. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text [in Ukrainian].

Pro osnovy sotsialnoi zakhyshchenosti osib z invalidnistiu v Ukraini: Zakon Ukrainy [On the basis of social protection of persons with disabilities in Ukraine: the Law of Ukraine]. (2018). zakon.rada.gov.ua. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text [in Ukrainian].

Malofeev, N.N. (2007). Osobyy rebenok – vchera, segodnya, zavtra. Obrazovanie i psikhologo-pedagogicheskaya pomoshch detyam s ogranichennymi vozmozhnostyami zdorovya v XXI veke [A special child ‒ yesterday, today, tomorrow. Education and psychological and pedagogical assistance to children with disabilities in the XXI century]. Moskva: GNU «Institut korrektsionnoy pedagogiki» [in Russian].

Nazarova, N.M. (2011). K probleme razrabotki teoreticheskikh i metodologicheskikh osnov obrazovatelnoy integratsii [On the problem of developing theoretical and methodological foundations of educational integration]. Psikhologicheskaya nauka i obrazovanie – Psychological Science and Education, 3, 5‒11 [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-26

Номер

Розділ

Статті