ОСОБЛИВОСТІ СПІВВІДНОШЕННЯ АДАПТИВНОСТІ ТА ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Автор(и)

  • Наталія Подоляк

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.47.229348

Ключові слова:

адаптивність; адаптація; емоційний інтелект

Анотація

 

Анотація. У статті подані результати емпіричного дослідження співвідношення показників емоційного інтелекту і адаптивності.

У результаті теоретико-емпіричного вивчення проблеми з᾿ясовано, що емоційний інтелект, котрий забезпечує успішність міжособистісної взаємодії, може розглядатися як один із показників адаптивності і є важливою властивістю, котра забезпечує успішність адаптації. Виявлено, що показники емоційного інтелекту мають тісні зв᾿язки з показниками адаптивності, і ці властивості підсилюють одна одну.

Емпірична частина дослідження полягала у вивченні співвідношення між показниками емоційного інтелекту і адаптивності особистості, у виявленні специфіки емоційного інтелекту в осіб з різним рівнем адаптивності.

У результаті емпіричного дослідження з використанням валідного та надійного психодіагностичного інструментарію виявлено, що існують індивідуальні відмінності у проявах емоційного інтелекту в осіб, що мають різний рівень адаптивності. Методом асів та профілів було встановлено, що існують відмінності у проявах емоційного інтелекту у групах осіб, які мають різний рівень адаптивності. Емпірично встановлено, що для групи осіб з високим рівнем адаптивності загалом характерний високий рівень емоційного інтелекту, водночас група осіб з низьким рівнем адаптивності демонструє низький рівень емоційного інтелекту. Використання методу ранжування показників дало змогу встановити найбільш значущі прояви емоційного інтелекту у співвідношенні з адаптивністю. Загалом результати дослідження свідчать, що феномени, котрі вивчалися, функціонують в єдиному феноменологічному просторі і взаємно підсилюють один одного.

Біографія автора

Наталія Подоляк

кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, вул. Івана Франка, 24, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (podolnatalya@gmail.com)

Посилання

Andreeva, I.N. (2012). Azbuka emotsionalnogo intellekta [The ABC of Emotional Intelligence]. Sankt-Peterburg: BKhV-Peterburg [in Russian].

Goulman, D. (2009). Emotsionalnyy intellekt [Emotional intellect]. (A.P. Isaeva, Trans.). Moskva: ACT: ACT MOSKVA; Vladimir: VKT [in Russian].

Nosenko, E.L., & Kovryha, N.V. (2003). Emotsiinyi intelekt: kontseptualizatsiia fenomenu, osnovni funktsii [Emotional intelligence: conceptualization of the phenomenon, basic functions]. Kyiv: Vyshcha shkola [in Ukrainian].

Sannikova, O.P., & Kuznetsova, O.V. (2009). Adaptivnost lichnosti [Personality adaptability]. Odessa: Izdatel N.P. Cherkasov [in Russian].

Cooper, R.K., & Sawaf, A. (1997). Executive JQ: Emotional intelligence in leadership and organizations (p. XXVII). N.Y.: Grosset Putnum.

Matthews, G., Zeidner, M., & Roberts, R.D. (2004). Emotional intelligence: Science and myth. Cambridge, MA: MIT Press.

Salovey, P., & Mayer, J.D. (1990). Emotional intelligence. Imagination, Cognition, and Personality, 9, 185‒211.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-26

Номер

Розділ

Статті