PSYCHOLOGICAL FEATURES OF THE DEVELOPMENT OF YOUNG PEOPLE՚S READYNESS FOR FATHERHOOD

Автор(и)

  • Roman Khavula

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-8437.49.255843

Ключові слова:

батьківство; юнацький вік; психологічна готовність до батьківства; система ставлень; чинники розвитку; рівень розвитку; виховна позиція батька; тренінг

Анотація

Анотація. Стаття розкриває особливості засвоєння батьківства юнаками у ціннісно-смислових значеннях, створення психологічних умов для розвитку усвідомленого та позитивного ставлення до майбутньої соціальної ролі на основі цілеспрямованої планомірної виховної діяльності, а також врахування сензитивності вікових періодів у розвитку психологічної готовності до батьківства. Проаналізовано основні позиції до батьківства як психосоціального феномену.

Батьківство розглядається як безпосереднє виконання батьківської ролі та в контексті забезпечення умов розвитку дитини. Стверджується, що проблема засвоєння батьківства у ціннісно-смислових значеннях актуалізується на ранніх етапах особистісного розвитку чоловіків.

У статті підкреслюється, що адаптація до ролі батька – одна з головних сторін особистісного розвитку дорослої людини.

Доведено, що батьківство є важливим кроком у розвитку та самоідентичності чоловіка. Обґрунтовано природу і оптимальні умови для розвитку психологічної зрілості та відповідального ставлення юнаків до батьківства як системи взаємодії майбутнього батька з дітьми, розроблено й апробовано програму оптимізації психологічної готовності молоді до батьківства, яка базується на системному підході та складається з чотирьох розділів: формування позитивної «Я-концепції», формування ставлення до батьківства і батьківських ролей, ставлення до себе як до батька та ставлення до майбутньої дитини.

З՚ясовано, що механізм психологічної готовності юнаків до батьківства полягає у цілеспрямованому розвитку цього явища як системи ставлення до батька шляхом розробки цілісної системи компонентів психологічної готовності юнаків до батьківства. Формою реалізації програми є психологічний тренінг, орієнтований на людину як метод цілеспрямованих поступальних змін людини шляхом досягнення, аналізу та переоцінки власного життєвого досвіду в груповій взаємодії. Через вплив програми на формування психологічної готовності юнаків до батьківства зростає тенденція до зниження дратівливості до батьківства, а також розуміння того, що суворе виховання не завжди є відповідним способом взаємодії з дитиною.

У результаті тренінгових занять спостерігалося підвищення середніх значень критеріїв ефективності програми в експериментальній групі, а в контрольній групі змін не відбулося. Загалом, психологічну готовність до батьківства можна розвинути з використанням програми через формування її психологічних компонентів.

Біографія автора

Roman Khavula

кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, вул. Івана Франка, 24, м. Дрогобич, Україна, індекс 82100 (romankhavula@gmail.com)

Посилання

Andrunevchyn, K.H. (2020). Stanovlennia psykholohichnoi hotovnosti do batkivstva [Formation of psychological readiness for parenthood]. (Master thesis). Drohobych [in Ukrainian].

Evtikhov, O.V. (2003). Praktika psikhologicheskogo treninga: uchebno-metodicheskoe posobie dlya nachinayushchikh trenerov [Practice of psychological training: training book for beginning coaches]. Krasnoyarsk: RIO KGPU [in Russian].

Zakharova, E.I. (2003). Osobennosti vnutrennei pozitsii roditelya [Features of the parent internal position]. Psikhologicheskie problemy sovremennoi rossiiskoi semi – Psychological problems of the modern Russian family (Vol. 2, pp. 142–144). Moskva [in Russian].

Malkina-Pykh, I.G. (2004). Vozrastnye krizisy: spravochnik prakticheskogo psikhologa [Age crises: A Handbook of Practical Psychology]. Moskva: Izd-vo Eksmo [in Russian].

Manerov, R.V. (2003). Psikhologiya ottsovstva [Psychology of paternity]. Ezhegodnik psikhologicheskogo obshchestva – Yearbook of the Russian Psychological Society (Vols. 1–8; Vol. 5, pp. 284–288). Sankt-Peterburg [in Russian].

Osipova, A.A. (2000). Obshchaya psikhokorrektsiya: uchebnoe posobie dlya studentov vuzov [General psychocorrection: textbook for university students]. Moskva: TTs «Sfera» [in Russian].

Spivakovskaya, A.S. (1999). Psikhoterapiya: igra, detstvo, semya [Psychotherapy: game, childhood, family]. (Vols. 1–2; Vol. 2). Moskva: Aprel-Press: EKSMO-Press [in Russian].

Fromm, A. (1991). Azbuka dlya roditelei [ABC for parents]. Leningrad: Lenizdat [in Russian].

Khavula, R.M. (2014). Osoblyvosti psykholohichnoi hotovnosti yunakiv do batkivstva [Features of psychological readiness of young men to fatherhood]. (Candidate՚s thesis). Kyiv [in Ukrainian].

Erikson, E. (2000). Detstvo i obshchestvo [Childhood and Society]. Sankt-Peterburg: Rech [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-01

Номер

Розділ

Статті